Arnhem - Vier aanhoudingen in onderzoek grootschalige koperdiefstallen
Een rechercheteam van de politie Oost-Nederland heeft een onderzoek naar grootschalige koperdiefstallen afgerond. Er zijn vier verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een groot aantal diefstallen van koper uit de gebouwen van diverse hoogspanningstations in Oost-Nederland. Twee van hen zitten nog in voorlopige hechtenis.
Naar aanleiding van een groot aantal inbraken die in 2013 bij onderstations van netbeheerders in het oosten van het land werden gepleegd, werd begin 2014 in overleg met het Openbaar Ministerie een speciaal rechercheteam geformeerd om hier duidelijkheid in te krijgen. Bij de inbraken in de gebouwen (hoogspanningsstations) werd vooral kopermateriaal gestolen.
Het team moest helder zien te krijgen wie er bij de inbraken en diefstallen waren betrokken. Deze vonden meestal in de nachtelijke uren plaats. De opbrengst van de buit stond niet in verhouding tot de veroorzaakte financile schade aan de panden en de vernielde apparatuur. De schade wordt verhaald op de daders.
Er waren ook risicos voor de medewerkers van de elektriciteitsbedrijven. De dieven hadden het namelijk vooral op de aardingssets en strips uit de installatie voorzien, waarbij bij een storing of andere calamiteit in een hoogspanningsstation werknemers het risico van elektrocutie liepen. Tevens kon men ter vervanging de noodzakelijke reparatiematerialen niet meer gebruiken omdat deze waren weggenomen waardoor de storing of calamiteit niet meer kon worden verholpen. De diefstallen hebben overigens gelukkig niet tot ongelukken of stroomstoringen geleid.
In juli werd een 47-jarige man in Arnhem aangehouden die echter geen vast verblijfadres had. Toen werd al gemeld dat meer aanhoudingen niet werden uitgesloten. In de afgelopen periode heeft de politie nog drie verdachten aangehouden. Het gaat om twee mannen uit Arnhem (20 en 25 jaar) en een 18-jarige plaatsgenote.
Het rechercheteam verdenkt de verdachten van een negentiental inbraken in hoogspanningsstations. Uit het onderzoek kwam tevens naar voren dat verdachten in verband konden worden gebracht met een inbraak bij een zandwinningbedrijf in de Achterhoek waarbij ook koper werd weggenomen. Het buitgemaakte koper werd bij verschillende recyclingbedrijven ingeleverd. Ook hier werd een onderzoek ingesteld en vooralsnog worden zij niet als verdachte van heling aangemerkt.
Naar aanleiding van de inbraken hadden de politie en de elektriciteitleveranciers eerder in 2013 al een convenant afgesloten om toezicht en preventie te intensiveren.