Nijmegen - Veel bromfietsers onder invloed tijdens Vierdaagse
Zoals ieder jaar hield de politie ook afgelopen Vierdaage op uitgebreide schaal alcoholcontroles rondom de feesten, met als doel verkeersveiligheid. In totaal zaten 78 bestuurders met teveel drank op achter het stuur. Natuurlijk zijn dat 78 personen teveel, maar procentueel op het aantal gecontroleerde weggebruikers komt dit neer op rond een half procent en dat is laag. Wat aan de resultaten opvalt is dat bijna de helft van de overtreders bromfietsers zijn. Reden om deze doelgroep nog eens extra te informeren over de gevolgen van rijden onder invloed.
Verkeershandhavingsteams uit de hele eenheid Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid controleerden op wisselende locaties en tijdstippen in Nijmegen en directe omgeving. Alle passerende weggebruikers zijn gecontroleerd: automobilisten, bus- en taxichauffeurs en brom- en snorfietsers.
In totaal namen agenten bij 14.743 personen een blaastest op straat af. Het is verplicht om daaraan mee te werken. Ruim 80 bestuurders bliezen een dermate hoge uitslag dat zij vervolgens in de speciale alcoholbus een ademanalyse moesten doen. Uiteindelijk bliezen 78 bestuurders boven de wettelijk strafbare grens, waarvan 16 beginnend bestuurders (voor hen gelden strengere regels). Tegen alle overtreders is proces-verbaal opgemaakt. 8 rijbewijzen zijn meteen ingevorderd en n bestuurder bleek helemaal niet in het bezit van een geldig rijbewijs. In totaal kregen 38 bestuurders een (Lichte) Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (L)EMA) opgelegd, een verplichte alcoholcursus, en/of een Alcoholslotprogramma.
40 van de overtreders, dus bijna de helft, tijdens de Vierdaagsefeesten betreft brom- en snorfietsers. Hoeveel blaastesten onder deze doelgroep exact zijn afgenomen is niet bekend, maar volgens agenten die meewerkten aan de controles stond dit niet in verhouding tot het aantal automobilisten dat heeft geblazen; dat aantal was vele malen hoger. Omdat er ondanks de vele aankondigingen van de alcoholcontroles vooraf zoveel bromfietsers de fout in zijn gegaan hierbij een extra attendering op de regels voor rijden onder invloed voor deze doelgroep:
Voor brom- en snorfietsers geldt dezelfde wettelijke strafbare limiet als voor automobilisten, namelijk 220 ug/l (of 0,5 promille) en 88 ug/l (0,2 promille) voor beginnend bestuurders De politie gaat over tot invordering van het rijbewijs: - boven 570 ug/l of 1,3 promille - boven 350 ug/l of 0,8 promille (beginnend bestuurder) - weigeren van medewerking aan ademanalyse (of vervangende onderzoeken) Ook de recidive regeling is van kracht voor bromfietsers onder invloedDe politie controleert zo intensief op alcohol in het kader van veilig thuiskomen.