Arnhem - Inzet lokfiets werpt vruchten af bij aanpak fietsdiefstal
De inzet van fietsen voorzien van een track & trace-systeem, ook wel lokfiets genoemd, werpt zijn vruchten af bij de aanpak van fietsdiefstal. De afgelopen maanden leidde dat in het district Gelderland-Midden tot in totaal 122 aanhoudingen van fietsdieven.
Inzet van lokfietsen vergroot de heterdaadkracht. De track & trace systemen zijn de ogen en oren voor de politie. Het systeem meldt dat de fiets gestolen wordt en geeft bovendien aan waar de fiets zich bevindt en/of verplaatst. Alsof een getuige de diefstal ziet en (hands free) bellend achter de dief aan rijdt en de politie over diens positie informeert. De politie hoeft de fietsendief dan alleen nog maar te onderscheppen. Er is daardoor (bijna) altijd sprake van een aanhouding op heterdaad.
Eind december 2013 startte het project lokfietsen in alle acht basisteams in het district Gelderland-Midden. De eerste 14 lokfietsen werden verdeeld en op 23 december 2013 was de eerste aanhouding een feit. Eind februari werden 13 extra fietsen in gebruik genomen en nu - ruim 4 maanden na de start - zijn er 35 fietsen in gebruik en hebben alle teams successen behaald. Op 27 april jl. werd de 100ste aanhouding verricht, terwijl de teller intussen al weer op 122 staat.Fietsdieven zijn alert op lokfietsen. En er is ook niets mis mee dat ze weten dat de politie lokfietsen inzet. Het helpt om hen te ontmoedigen fietsen te stelen. We kunnen het ze niet moeilijk genoeg maken en alle beetjes helpen. De komende tijd zullen we daarom vaker de publiciteit zoeken. We verwachten daar ook een preventief effect van.
Overigens zijn er fietsdieven die minder alert zijn. Er zijn al drie dieven die drie keer betrapt zijn bij het stelen van een lokfiets. En maakte het zo bont dat hij zelfs twee keer dezelfde fiets buit maakte.
Elke gemeente draagt bij aan de aanschaf van de track & trace modules die ingebouwd worden in de lokfietsen. Samen met de investering van de politie bleek dit ruim voldoende om in aanmerking te komen voor subsidie van de Provincie Gelderland in het kader van sociale veiligheid in en om het regionale Openbaar Vervoer. Die subsidie wordt ingezet om een in 2012 door de provincie genitieerde aanpak voor het voorkomen en bestrijden van fietsdiefstal op- en rondom stations te continueren en zelfs uit te breiden.
De aanpak bestaat uit het inzetten van het Graveer- en Promotieteam van het Centrum Fietsdiefstal op stations. De aanpak is onderdeel van het project Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer Gelderland dat naast fietsdiefstal nog verschillende andere speerpunten kent. Met de subsidie wordt het Graveer- en Promotieteam ingehuurd om op alle 32 stations van het regionale Openbaar Vervoer voorlichting te geven aan passagiers, om de stallingen te controleren op aanwezigheid van gestolen fietsen, om kortingsbonnen voor fietssloten uit te reiken en nog veel meer. De actie wordt ondersteund met een Facebookpagina en wordt afgestemd met de gemeente. Alle gemeenten in Gelderland (met een regionaal OV bus- of treinstation) profiteren van deze subsidie. De eerste acties zijn vanaf mei 2014.
Het district Gelderland-Midden omvat de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar.