Twente - Twentse bejaarden slachtoffer babbeltruc
Beroving door een babbeltruc komt steeds vaker voor: onbekenden bellen aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.
Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of medewerkers van een zorginstelling. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten.
De politie doet onderzoek naar 18 babbeltrucs die dit jaar al hebben plaatsgevonden in heel Twente. In bijna alle gevallen zijn bejaarden het slachtoffer. De buit bestaat voornamelijk uit geld en sieraden.
De dieven opereren in wisselende samenstellingen. Vaak zijn het twee nette dames die zich uitgeven als medewerkers van een zorginstantie die de woonsituatie komen controleren of een wat oudere vrouw met een jongere vrouw die vragen of ze het huis even mogen bekijken omdat zij ook eenzelfde woning hebben toegewezen gekregen. Babbeltrucs vinden niet alleen s avonds plaats. Een groot deel van de babbeltrucs heeft overdag plaatsgevonden.
Kijk goed naar het uiterlijk van onbekende bezoeker(s), noteer dit voor de zekerheid. Probeer ook bij vertrek van onbekenden het kenteken van een eventueel voertuig te zien en te noteren.
Twijfelt u achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen, bel dan 112 (als de dader nog in de buurt is) of 0900-8844 en doe aangifte. Laat spullen staan die door de onbekenden zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een peuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).
Daarnaast doen de politie een beroep op kinderen en andere familieleden om bij hun ouders deze verwerpelijke praktijken onder de aandacht te brengen en eens te vragen/controleren hoe zij omgaan met bezoek van onbekende mensen.
Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet Bel dan 112. Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen. Medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij en zelfs de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak! Vraag bij twijfel om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Indien u dan nog twijfelt aan diens goede bedoelingen, is het verstandig om vr dat u de persoon binnenlaat ter controle te bellen naar het betreffende bedrijf of instantie. Personen die zich niet kunnen of willen legitimeren, laat u gewoon niet binnen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie via telefoonnummer 112 en geef het signalement door van de persoon die aan de deur stond. Geef nooit uw bankpas en/of pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie.Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt, bel dan direct de politie via alarmnummer 112. (oa , , , )