Almelo, Enschede, Hengelo, Goor, Arnhem - Veertien verdachten internetoplichting
De politie heeft de afgelopen maanden 8 verdachten aangehouden en nog eens 6 verdachten verhoord in verband met internetoplichting. Vermoedelijk zijn de 14 verdachten gezamenlijk verantwoordelijk voor bijna 550 gevallen van internetoplichting via een verkoopwebsite, met een totale waarde voor de benadeelden van ongeveer 80.000.
De afgelopen jaren kwamen veel aangiften bij de politie binnen van oplichting via een verkoopwebsite. Al deze aangiften kwamen binnen bij het Landelijke Meldpunt Internetoplichting in Kennemerland. Een deel van deze aangiften leidde naar diverse verdachten in Almelo en omgeving. Deze aangiften zijn vervolgens overgedragen aan de politie in Oost-Nederland.
In overleg met het Openbaar Ministerie zijn, op basis van capaciteit van de politie en prioritering van de aangiften, uiteindelijk bijna 550 aangiften opgepakt. Ongeveer 225 zaken werden geseponeerd vanwege de beperkte aard en omvang van het strafbare feit of omdat het geen actueel feit was of wegens onvoldoende bewijs. Er zijn 14 verdachten (12 mannen en 2 vrouwen) varirend van 16 tot 36 jaar die vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor de oplichtingen. Het totale schadebedrag voor de benadeelden bedraagt zon 80.000,-. De verdachten zijn voornamelijk afkomstig uit Almelo, maar ook uit Enschede, Arnhem, Goor en Hengelo.
De verdachten boden goederen (met name electronica) op de verkoopwebsite aan. Na betaling door de kopers werden deze goederen echter nooit geleverd.
De politie maakt een dossier op tegen de 14 verdachten en draagt deze over aan het Openbaar Ministerie, dat zal beslissen over de vervolging van de verdachten. Er is tevens overleg geweest met de Belastingdienst om te bekijken of de verdachten met betrekking tot het crimineel verkregen voordeel voldaan hebben aan hun fiscale verplichtingen.De politie attendeert mensen erop alert te blijven bij de aankopen via internet. Een aantal tips:
Particuliere verkoopsites
Koop geen dingen die te mooi zijn om waar te zijn. Want dat zijn ze in werkelijkheid ook. Een nieuwe Ipad kopen van 150 euro is een sprookje. Geloof daar niet in. Maak gebruik van de checkfunctie op www.mijnpolitie.nl: zo kun je eenvoudig controleren of een rekeningnummer van een verkopende partij bij de politie als onbetrouwbaar bekend staat. (Als consumenten bij het controleren van gegevens geen melding krijgen, betekent dit niet automatisch dat de (ver)kopende partij betrouwbaar. Het kan heel goed zo zijn dat de (ver)kopende partij op dat moment nog niet bekend staat als onbetrouwbaar)Webshops Controleer of het keurmerk van een webshop (bijvoorbeeld: Thuiswinkel.org of Webshop Keurmerk) voorkomt in het gelijknamige register op www.consuwijzer.nl. Als dat niet het geval is, is de kans zeer groot dat er sprake is van een fake webshop. Gebruik de ervaringen van ander consumenten en controleer deze met de zogenaamde online ShopScan, die je kunt vinden op www.consuwijzer.nl. Kijk hoe lang een webshop al in de lucht is. Ga naar www.sidn.nl en voer daar de naam van een webshop in en kijk hoe lang deze al geregistreerd staat.