Resultaten actieweek Twente-West
Rijssen-Holten, Wierden, Nijverdal-Hellendoorn - Van dinsdag 9 tot en met zaterdag 13 april is in basisteam Twente-West (gemeenten Rijssen-Holten, Hellendoorn, Wierden) de zogenaamde actieweek gehouden. De actieweek vindt twee keer per jaar plaats. Tijdens de actieweek worden gerichte acties gehouden, waarbij het accent ligt op de vastgestelde speerpunten binnen het team. Maar ook op onderwerpen die zijn aangedragen door collegas, gemeenteraadsleden en burgers wordt extra genvesteerd. Ook wordt er extra ingezet op de samenwerking met netwerkpartners zoals douane en belastingdienst. De actieweek heeft een aantal mooie resultaten opgeleverd. Bij verschillende acties hebben burgers en gemeenteraadsleden mee gekeken.
Op dinsdag 9 april bezochten ruim 500 leerlingen van groepen 8 uit de drie gemeenten het politiebureau in Nijverdal om kennis te maken met de politie en het politiewerk. De kinderen krijgen voorlichting en een rondleiding, maar er waren ook diverse demonstraties.
Er waren demonstraties van de Mobiele Eenheid (ME), Arrestatie-eenheid (AE), honden en bikers. Daarnaast liet de technische recherche zien wat zij doen. Ook werd er met de kinderen gesproken over het onderwerp pesten en werd verteld wat Bureau Halt doet.
Op woensdag 10 en donderdag 11 april hield de politie in diverse wijken in Rijssen, Holten, Nijverdal en Hellendoorn een inbraakpreventieactie: voetstappenproject. De politie ging preventief de wijken in. Agenten keken kritisch naar woningen, die een makkelijke prooi voor inbrekers zijn.
Uit de controle kwam naar voren dat het bij een aantal woningen eenvoudig was om binnen te komen. Enkele bewoners lieten zelfs de sleutels in de deuren aan de buitenzijde van de woning zitten. Meerdere woningen waren niet slotvast afgesloten. Ook zijn een aantal politieagenten woningen binnengekomen terwijl bewoners gewoon thuis waren. De agenten konden zelfs spullen "wegnemen". Deze werden aan de verbaasde bewoners overhandigd aan de voordeur. De bewoners konden de actie waarderen en waren blij dat ze op feiten werden gewezen, waar ze zelf niet (genoeg) over na hadden gedacht.
Op donderdag 11 april werd een controle uitgevoerd onder jeugd op enkele bekende hangplekken. Er werden geen bijzonderheden geconstateerd.
Op vrijdag 12 april 2013 tussen 15:00 uur en 21:30 uur werd een verkeerscontrole gehouden op de Grotestraat in Nijverdal. Deze controle ging in samenwerking met de Belastingdienst en Douane.
Er werd gebruik gemaakt van ANPR-autos. De ANPR-auto is voorzien van automatische nummerplaatherkenning. De controle leverde de volgende resultaten op:
- een 43-jarige man uit Lemelerveld is aangehouden in verband met 28 openstaande dagen gevangenisstraf. De 43-jarige man is ingesloten in het arrestantencentrum. Bij de man werd ook drugs in beslag genomen. Hiernaar doet de politie verder onderzoek.
- Vier personen zijn aangehouden omdat ze gesignaleerd stonden
- En persoon is aangehouden voor nog openstaande boetes.
Verder werden er negen bekeuringen uitgedeeld, voor:
- een te hoge constructiesnelheid bromfiets (2)
- het niet dragen van een autogordel (2)
- het niet handsfree bellen (2)
- het niet volgen van de juiste rijrichting
- rijden zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs
- rijden met een aanhangwagen zonder vereiste verlichting
- rijden met een te zwaar beladen aanhangwagen. Boetebedrag 430,-.
Belastingdienst/Douane:
- Directe inning belastingschuld bij 9 personen voor een totaalbedrag van 14.718,-
- Vijf personenautos in beslag genomen i.v.m. belastingschuld (niet voldaan aan regeling)
- Op 21 personenautos is beslag gelegd door de belastingdienst/douane en men heeft hierbij
nog een termijn om de schuld te voldoen. Gemiddeld is er per personenauto een belastingschuld van 2500,-, dus beslag voor een totaalbedrag van 52.500,-
Tussen zaterdag 13 april 21.00 uur en zondag 14 april 01.30 uur brachten agenten een bezoek aan negen drinkketen in de gemeenten Rijsen-Holten en Hellendoorn. De politie bekeek of de drinkketen veilig waren en ging in gesprek met de bezoekers/eigenaren van de drinkketen, o.a. over alcoholgebruik. De meeste drinkketen hadden het goed voor elkaar; er was een brandblusser en voldoende toezicht van ouders.
Tussen zaterdag 13 april 23.00 uur en zondag 14 april 01.00 uur werd aan bezoekers van een discotheek in Rijssen voorlichting gegeven over alcoholgebruik. Agenten gingen met jongeren in gesprek over het zogenaamde indrinken, voordat men een discotheek of kroeg bezoekt. De jongeren konden een blaastest afleggen. Van de 89 jongeren die mochten blazen, bleken er zeker 52 al onder invloed van alcohol te zijn, voordat ze de discotheek binnengingen. De jongeren reageerden positief op de gesprekken met de agenten.