Beekbergen - Woningoverval waarbij bewoonster werd opgesloten in Opsporing Verzocht
De overval op de woning aan de Berg en Dalweg wordt morgenavond behandeld in Opsporing Verzocht. De overval vond in de nacht van 6 september 2019 plaats en is sindsdien in onderzoek bij de recherche. Tot nu toe heeft dat niet tot aanhoudingen geleid. Morgenavond worden er beelden van de verdachten getoond in het opsporingsprogramma en daarmee hoopt de recherche dat kijkers de drie verdachten herkennen en zo de zaak alsnog kan worden opgelost. Om de uitzending extra onder de aandacht te brengen in Beekbergen, verzendt de politie vanavond een SMSje.
De overval vond plaats in de nacht van 6 september 2019. De bewoonster werd door de overvallers in een kamer opgesloten. Gelukkig raakte ze niet gewond, maar toen de overvallers vertrokken, lieten ze haar in de van de buitenkant afgesloten kamer achter. Pas de volgende ochtend werd de bewoonster bevrijd en kon de politie worden ingeschakeld. SMSje om te helpen speurenDe politie is destijds direct een onderzoek gestart, maar dat heeft nog niet geleid tot de aanhouding van de drie overvallers. Door de beelden in Opsporing Verzocht te laten zien, hoopt de recherche dat mensen de overvallers herkennen. Uit onderzoek blijkt dat de drie mannen geruime tijd rondom en in de woning zijn geweest. Daarom krijgt iedereen die rond de tijd van de overval in de buurt van de Berg en Dalweg was of verbleef maandag 20 april een SMSje van de politie. Daarin wordt gewezen op de uitzending van Opsporing Verzocht van morgenavond 21 april. De onderzoeksleider: We hopen dat zoveel mogelijk mensen uit Beekbergen en omgeving met ons meekijken en denken. We hebben nog een aantal vragen, misschien is mensen die avond iets opgevallen wat niet belangrijk leek, of herinneren ze zich door onze vragen in de uitzending iets. Maar natuurlijk hopen we ook dat de rest van Nederland meekijkt, je weet nooit waar een gouden tip vandaan kan komen. Opsporing Verzocht is dinsdag om 20.30 uur te zien op NPO1 en wordt woensdag 22 april herhaald om 16.30 uur op NPO2.
Dat de politie een sms stuurt is niet uniek. Door mastgegevens te onderzoeken, kan de politie achterhalen welke telefoons er rond de overval in de buurt waren. Het kan dus zijn dat u een SMS ontvangt, terwijl u heel ergens anders woont, maar op het moment van de overval in (de buurt van) Beekbergen was. Op deze manier kunnen mensen heel gericht benaderd worden om mee te denken. Ondanks dat het niet uniek is, wordt het middel niet vaak ingezet. In verband met de privacy zitten er strenge voorwaarden aan het inzetten van de sms.
Waarom laten jullie niet direct de beelden zienIs een vraag die de politie vaak krijgt als er beelden van verdachten getoond worden in een onderzoek dat al een half jaar loopt. Een logische gedachtegang, maar in haar werk moet de politie altijd kijken welke opsporingsmiddelen de minste impact hebben. De politie moet daarbij ook rekening houden met de privacywetgeving, die ook de privacy van verdachten beschermt. Het tonen van beelden van verdachten in opsporingsprogrammas is een zwaar opsporingsmiddel: voor heel Nederland is immers te zien wie een strafbaar feit pleegt. Daarom moet eerst worden gekeken of er andere manieren zijn om de zaak opgelost te krijgen. Als er andere manieren zijn om achter de namen van de verdachten te komen dan de beelden te laten zien, moeten eerst die andere manieren worden onderzocht. Direct na de overval is de politie een onderzoek gestart. Daarbij wordt uiteraard met het slachtoffer gesproken, maar ook met getuigen mensen die mogelijk iets gezien of gehoord. Ook onderzoekt de politie of er sporen zijn achtergebleven en wordt er gekeken welke (technische) aanknopingspunten er nog zijn. De overval in Beekbergen is in september in het regionale opsporingsprogramma BureauGLD geweest. Op basis van informatie van getuigen en sporen die de recherche aantrof is weer vervolgonderzoek gedaan. Alle informatie die binnenkomt en alle sporen die worden aangetroffen, moet worden onderzocht. Dat kost soms veel tijd. Het onderzoek leidde nog niet tot aanhoudingen, en om de zaak op te lossen worden nu de beelden waarop de verdachten te zien zijn, openbaar gemaakt. Wel leidde het onderzoek tot nieuwe inzichten en vragen. Die worden dinsdagavond 21 april in Opsporing Verzocht besproken.Heeft u meer informatieAls u informatie heeft over de overval of overvallers dan komt de politie graag met u in contact. Ook als u twijfelt of uw informatie belangrijk is, wil de politie graag met u spreken. Alle informatie kan het onderzoek namelijk verder helpen. U kunt onderstaand tipformulier invullen, of telefonisch contact opnemen via 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan 0800-7000.Overval