Oost-Nederland - Meer inzet in Oost-Nederland rond drugslabs en -dumpingen
In 2018 wordt elk aangetroffen vat onderzocht. Het was een stellige belofte van Oscar Dros, de politiechef in Oost-Nederland eerder dit jaar. We gaan het gebied dan nauwgezet uitkammen op sporen en die leggen we goed vast. Niet dat dat altijd leidt tot directe opsporing van verdachten (maar we gaan ze natuurlijk ook niet uit de weg) maar het kan wel leiden tot een goed beeld.
Belofte maakt schuld: in 2018 zijn er tot nog toe 8 dumpingen geweest en deze zijn allemaal onderzocht. In slechts twee gevallen was sprake van afval van synthetische drugsproductie. In de andere gevallen was er sprake van afval van hennepteelt (wat overigens ook de aandacht van de politie heeft) of huishoudelijk of bouwafval.Bekeken over heel 2017 is het aantal dumping van synthetische drugs groter dan in 2016. Begin dit jaar maakte de politie in Oost-Nederland al bekend dat er rond 70 drugsdumpingen waren. Uit een telling van de Landelijke Eenheid is duidelijk geworden dat in 44 gevallen het gaat om afval van synthetische drugsproductie. In een vorige telling stond dit aantal nog op 25 (stijging van 44 procent). De meeste drugsdumpingen waren in het zuidelijke deel van Gelderland. Overigens is vastgesteld dat de andere dumpingen afval was van cocane- en heronehandel. Dat maakt nog eens duidelijk dat er zware criminaliteit achter de dumpingen zit.
In het rapport staan verder overzichten over het aantal geregistreerde productielocaties. Werden er in Oost-Nederland in 2016 nog 13 aangetroffen, 2017 liet daarentegen een fikse daling zien naar 8. Het aantal geregistreerde opslaglocaties steeg daarentegen van 6 naar 11. De politie gaat onderzoeken wat deze cijfers precies zeggen. Is bijvoorbeeld de daling van het aantal geregistreerde productielocaties een teken van een afnemend probleem of weet de politie nog een heleboel niet Is de stijging van het aantal geregistreerde opslaglocaties een teken van een toenemend probleem of slaagt de politie er in het aantal locaties beter te traceren en te ontmantelenDe eenheid heeft samen met partners impuls gegeven aan de bestrijding van ondermijning in het algemeen en van drugslabs en dumpingen in het bijzonder. Behalve dat bij meldingen van dumpingen direct de recherche wordt genformeerd ziet een speciaal aangestelde cordinator toe op een correcte opvolging van meldingen. Daarnaast is er een samenwerkingsverband opgestart in RIEC-verband (belastingdienst, omgevingsdienst, provincie en politie) waarbij systematisch de aan synthetische drugs gerelateerde criminaliteit in zuidelijk Gelderland wordt onderzocht.