Arnhem - Onze berichtgeving over mishandeling Arnhemse mannen: dat doen we een volgende keer anders
In de media is veel aandacht voor de berichtgeving van de politie over de mishandeling van twee mannen op de Nelson Mandelabrug in Arnhem. We hebben eerlijk geantwoord op een vraag van De Gelderlander over of wij niet te snel waren met het publiceren over een mogelijk motief achter de mishandeling. We hebben daar goed naar gekeken en onze conclusie is: inderdaad, we hadden het anders moeten doen.
In de publiciteit en de samenleving ontstond kort na de mishandeling veel tumult en verontwaardiging, omdat de mishandeling zou zijn ingegeven door homohaat. Uiteraard staan we als politie dan op scherp zoals we elk signaal van homohaat zeer serieus nemen. Maar we moeten ook een organisatie zijn die onpartijdig is, omdat we toegankelijk willen zijn voor alle partijen in de samenleving. Iedereen mag rekenen op de politie en iedereen moet onbevangen een beroep kunnen doen op de politie; ongeacht geslacht, leeftijd, geaardheid en afkomst.
Bij de onpartijdigheid hoort onder meer dat we onbevooroordeeld een recherche-onderzoek doen, zonder vooruit te lopen op de zaken. Die onpartijdigheid stelt ook eisen aan onze communicatie naar de media. Iedereen heeft recht op zijn visie en zijn mening en iedereen mag die gelukkig uiten via (social media), maar uitgerekend van de politie mag verwacht worden dat zij bij haar taak blijft: zonder vooringenomenheid feiten vaststellen en deze voorleggen aan het openbaar ministerie. Dat gaat eigenlijk altijd goed, maar in dit ene geval hebben we onvoldoende weerstand geboden aan wat in de samenleving en de publiciteit leefde. Dat doen we een volgende keer anders. RL