Arnhem - Politie Arnhem test inzet bodycams
De politie in Arnhem-Noord start een proef met het dragen van bodycams in het Arnhemse uitgaansgebied. De bodycams worden voornamelijk ingezet door de Openbare Orde Teams (OOT) voor de handhaving van de openbare orde tijdens horecadiensten (vrijdag tot en met zondag). Het primaire doel van de proef is om te kijken of de inzet van bodycams bijdraagt aan een afname van overlast- en geweldsincidenten. De proef duurt tot maart 2018 en maakt onderdeel uit van diverse landelijke proeven met bodycams.
De Openbare Orde Teams krijgen op straat helaas regelmatig te maken met overlast en geweld, veelal veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik en/of gebruik van stimulerende middelen. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat mensen die weten dat ze worden gefilmd, minder geneigd zijn om geweld te gebruiken. Deze proef moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is. Gezien de relatief korte periode van de proef, kunnen politiemedewerkers die deelnemen aan het Openbare Orde Team de bodycams ook inzetten bij meldingen van overlast en/of horecageweld tijdens reguliere handhavingsdiensten.Het basisteam krijgt een aantal cameras die vrijwillig kunnen worden gedragen. Niet iedere agent krijgt dus een bodycam. De politiemensen mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Bodycams worden openlijk en duidelijk zichtbaar gedragen. De politieman zegt voorafgaand aan het gebruik dat er wordt opgenomen, tenzij dit door omstandigheden niet mogelijk is. De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen.
De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Er wordt niet in woningen of op besloten erven gefilmd, tenzij er sprake is van een noodsituatie, of een aanhouding op heterdaad. Alle bodycambeelden en audio-opnamen vallen onder de Wet politiegegevens. Hierin staat precies beschreven wat met politiegegevens mag worden gedaan, inclusief hoe lang opnames mogen worden bewaard en wanneer deze moeten worden vernietigd. De beelden worden dus nooit zomaar met derden gedeeld, gepubliceerd of op social media gedeeld.
De proef in Arnhem-Noord maakt onderdeel uit van diverse landelijke proeven met bodycams die in verschillende eenheden worden gehouden. In deze onderzoeken wordt bekeken wat erbij komt kijken als de politie dit middel breder inzet. Al deze proeven moeten resulteren in landelijk beleid voor de toepassing van bodycams door de politie.