Oost Nederland - Babbeltruc opgelost dankzij DNA, maar blijf alert! Update
Dankzij een DNA-spoor heeft de politie een verdachte van een babbeltruc in Enschede kunnen achterhalen. Ondanks dit succes waarschuwt de politie alert te blijven voor dit soort praktijken, want in Hengelo, Ommen en Nijverdal sloegen dit soort laffe daders toch weer toe.
In juni van dit jaar werd een bewoner op leeftijd van De Posten in Enschede Zuid het slachtoffer van een babbeltruc. De man werd op zondag 5 juni even na middernacht verrast door een vreemde vrouw in huis. Ze hing een smoes op over haar aanwezigheid en maakte een praatje. Nadat ze was vetrokken ontdekte de bewoner dat hij was bestolen. Een aangetroffen DNA spoor leidde naar een 42-jarige inwoonster van Oldenzaal. Ze werd maandag aangehouden en zit voorlopig vast voor onderzoek en verhoor.In Hengelo werd maandagmiddag een 85-jarige bewoonster van de wijk Groot Driene in Hengelo het slachtoffer van diefstal na een babbeltruc. Een tot dusver onbekende vrouw vroeg het slachtoffer in de namiddag of ze even naar de WC mocht. Nadat ze binnen was geweest en vertrokken ontdekte het slachtoffer dat ze haar portemonnee miste. De portemonnee werd even later leeg aangetroffen in de omgeving.
Een 78-jarige bewoonster van het centrum van Ommen kreeg maandagmiddag rond 13.30 uur ongewenst bezoek. Twee mannen waren ongemerkt binnengekomen en verklaarden dat ze de waterleidingen kwamen inspecteren in verband met naderende werkzaamheden. Terwijl de een de vrouw aan de praat hield doorzocht de ander haar huis. Kennelijk vonden ze niets van hun gading en vertrokken ze later zonder buit.
Een andere variant werd maandagmiddag toegepast in Nijverdal. Daar kreeg een 93-jarige inwoner bezoek van twee mannen die beweerden van de gemeente te zijn en onderzoek moesten doen naar de gasleiding in huis vanwege brandgevaar. De heren verdwenen uiteindelijk met het geld van de bewoner.
Deze laffe dieven die zich bedienen van de babbeltruc zijn vaak uiterst beleefd en voorkomend. Ze kiezen vaak kwetsbare slachtoffers zoals oudere alleenstaanden. Ze zien er vaak keurig verzorgd uit en komen daardoor betrouwbaar over. Trap er niet in maar hou ze buiten de deur en onthoud de volgende tips: Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet Bel dan 112. Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen. Medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij en zelfs de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak! Vraag bij twijfel om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Indien u dan nog twijfelt aan diens goede bedoelingen, is het verstandig om vr dat u de persoon binnenlaat ter controle te bellen naar het betreffende bedrijf of instantie. Personen die zich niet kunnen of willen legitimeren, laat u gewoon niet binnen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie via telefoonnummer 112 en geef het signalement door van de persoon die aan de deur stond. Geef nooit uw bankpas en/of pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie. Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt, bel dan direct de politie via alarmnummer 112. (//) PK