Ede - Hulpdiensten rukken uit voor valse 112 melding
Er ligt iemand in een woning die nergens op reageert. Dit was de melding waarna ambulance, brandweer en politie op zondag 5 juni met spoed naar een woning aan de Van der Hagenstraat reden. Het bleek te gaan om een valse melding. Vlakbij de woning hielden agenten de vermoedelijke melder, een 23-jarige man uit Barneveld, aan.
Omstreks 5.00 uur werd via 112 de melding gedaan. Direct gingen hulpdiensten ter plaatse. De deur van de woning werd opengebroken zodat ambulancepersoneel naar binnen kon. De bewoner bleek in goede gezondheid te verkeren. Wel was de man enorm geschrokken van de commotie. Gezien het soort melding en het telefoonnummer van de melder, hadden agenten een vermoeden wie de valse melding gedaan zou kunnen hebben. Ze zagen deze man korte tijd later lopen bij de woning, waarna hij werd aangehouden. Onderweg naar het bureau begon de man een agent uit te schelden. Ook daarvoor wordt proces verbaal opgemaakt.
De politie neemt valse 112 meldingen zeer serieus. Voor niets of voor de grap naar 112 bellen, kan ervoor zorgen dat er onnodig slachtoffers vallen. Iemand met een echte noodmelding krijgt daardoor misschien geen verbinding met de alarmcentrale. Misbruik van 112 is dan ook strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. Alle gegevens van (mobiele) telefoons zijn op te vragen. En alle gesprekken die via 112 binnenkomen, worden opgenomen. Bij misbruik van 112 kunnen volwassenen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Maken kinderen misbruik van 112 Dan licht de politie de ouders in. Belt een kind vaker naar 112 Dan moet het naar Halt.