Almelo Twenterand Zwolle - Zoekingen in woningen en bedrijven in groot onderzoek naar hennepteelt
De politie Eenheid Oost-Nederland heeft met ondersteuning van diverse partijen op drie verschillende plaatsen in Overijssel zoekingen gedaan in woningen en bedrijven. De zoekingen vonden plaats in het kader van een onderzoek naar georganiseerde hennepteelt. Tijdens de zoekingen werd beslag gelegd op diverse goederen waaronder autos, contant geld, vuurwapens en drugs. Er zijn 15 mannen aangehouden. Bij de zoekingen werd gebruik gemaakt van speurhonden.
De politie Oost- Nederland deed uitvoering rechercheonderzoek naar aanleiding van informatie over betrokkenheid van diverse personen bij de lokale en internationale grootschalige georganiseerde hennepteelt. De zoekingen vonden plaats op meer dan 20 locaties in Almelo, Zwolle en Twenterand (Vroomshoop). Door gespecialiseerde zoekteams van defensie werd bijstand geboden bij de doorzoekingen. De zoekteams van Defensie kunnen moeilijke en bijzondere zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of verborgen ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. Er werden op verborgen plaatsen geld en vermoedelijk xtc-pillen aangetroffen. Op verschillende locaties werden door de politie 15 auto's in beslaggenomen. Door de belastingdienst werd beslag gelegd op nog eens 10 auto's. Naar 145 auto's die onderdeel zijn van de bedrijfsvoorraad van een autobedrijf wordt nog nader onderzoek gedaan. Door de gemeente Almelo werden aan twee bedrijven voornemens tot sluiting aangekondigd. Aan de actie deden ongeveer 350 medewerkers van verschillende diensten mee. De leeftijd van de verdachten varieert tussen begin 20 tot eind 50. De aangehouden personen worden verdacht van betrokkenheid bij de hennepteelt (Opiumwet), witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Door hun criminele activiteiten en de manier waarop zij hun activiteiten georganiseerd hadden, ondermijnden deze verdachten de samenleving. In dit onderzoek hebben politie, Openbaar Ministerie, Gemeenten, Defensie, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en de Belastingdienst nauw samengewerkt om deze vorm van criminaliteit effectief aan te kunnen pakken.
Belangrijk onderdeel van het onderzoek was verder het in beslag nemen van bezittingen en vermogens van de verdachten. Zo worden verdachten geraakt op een plek die het meest pijn doet; in de portemonnee. Misdaad loont niet!