Preventiebrief voor omwonenden woninginbraak
Berkelland - De aanpak van woninginbraken heeft hoge prioriteit bij de politie en de gemeente Berkelland. Uit onderzoek is gebleken dat als er eenmaal in een wijk is ingebroken, dit de kans op een inbraak in de omgeving van de getroffen woning sterk vergroot. Om bewoners alert te maken, stuurt de gemeente Berkelland, in samenwerking met de politie, tijdens de donkere dagen een brief met preventietips naar direct omwonenden van een getroffen huis. Ook de bewoners van de getroffen woning krijgen een soortgelijke brief.
Doordat de dader bekend raakt met het type huizen, het hang- en sluitwerk en de vluchtroutes in de omgeving is de kans groter dat hij terugkomt. De politie houdt de buurt zowel in uniform als onherkenbaar extra in de gaten maar heeft ook de hulp van mensen in de wijk nodig om inbraken te voorkomen. In de brief worden omwonenden opgeroepen extra oplettend te zijn en bij vermoeden van een vreemde situatie direct het alarmnummer 112 te bellen.
Ook worden in de brief tips gegeven om te voorkomen dat ze zelf slachtoffer worden van een inbraak. Verder worden inwoners opgeroepen zich aan te melden voor burgernet.
Wat doet de politie
De politie schroeft in deze periode haar eigen inspanningen op om het aantal inbraken terug te brengen en daders op te sporen. Na vrijwel elke inbraak vindt al standaard een technisch (sporen)onderzoek plaats. Ook wordt in de meeste gevallen een buurtonderzoek gedaan. Daarnaast controleert de politie de komende maanden op belangrijke toegangswegen autos op de aanwezigheid van inbrekerswerktuig. Verder wordt er extra gesurveilleerd op plekken waar op dat moment veel wordt ingebroken.
De actie van het verzenden van de preventiebrief door de gemeente Berkelland, in samenwerking met de politie, loopt tot eind maart.
----------------
Noot voor de media: woordvoeringover dit onderwerpgaat via de afdeling voorlichting van de gemeente Berkelland.