Apeldoorn - Invallen en aanhoudingen in onderzoek naar georganiseerde hennepteelt
Dinsdag 10 maart is een groot aantal invallen gedaan in een omvangrijk onderzoek naar georganiseerde hennepteelt. In totaal zijn acht kwekerijen ontmanteld in Apeldoorn, Wapenveld, Epe en Barneveld. In Apeldoorn werd de inventaris van een growshop in beslag genomen en er zijn vijftien aanhoudingen verricht, waarvan zes verdachten in verzekering zijn gesteld.
Het onderzoek van de politie is opgestart naar aanleiding van het vermoeden, dat de eigenaren van een growshop aan de Gijsbrechtgaarde in Apeldoorn zich bezighielden met de handel in softdrugs. Gaandeweg kwam er zicht op telers waarmee zij samenwerkten.
Tijdens de politieactie werden de eigenaren van de growshop, een man en vrouw uit Apeldoorn, aangehouden. Ook twee inwoners uit Dronten, bij wie in hun bedrijfsauto een grote hoeveelheid gedroogde hennep werd aangetroffen, zijn aangehouden. In de hennepkwekerijen in Barneveld, Wapenveld, Epe en Apeldoorn werden in totaal negen mensen aangehouden.
In Apeldoorn zijn op zes adressen zoekingen verricht. In vijf woningen/schuren (Markrichtersveld, Hoenderparkweg, Molenstraat centrum, Kruizemuntstraat, Canadalaan) werd een kwekerij aangetroffen en ontmanteld. In n woning was sprake van een kwekerij die in voorbereiding was. Ook vond een zoeking plaats in de woning van de growshop-eigenaren en de growshop zelf. In dit laatste pand zijn alle spullen in beslag genomen.
Achter de growshop werd een bedrijfsauto aangetroffen met in totaal 18,2 kilo gedroogde hennep. In het pand zelf werd ongeveer 2 kilo hennep aangetroffen.
In de growshop en in de woning van de eigenaren bleek met de stroomvoorziening te zijn geknoeid. Beide panden zijn door de energieleveranciers afgesloten van stroom.
In Wapenveld en Epe zijn op twee locaties kwekerijen ontmanteld. Aan het Koepad in Epe trof de politie in een schuur ongeveer 250 planten aan. Aan de H.C. van de Houven van Oordtstraat trof de politie kweekruimtes op een zolder en in een schuur. Hier ging het om ruim 300 planten.Op deze locatie werd de stroom bovendien illegaal afgetapt. In Barneveld werd in een woning een kwekerij ontmanteld en hier zijn zon 350 planten aangetroffen, terwijl destroomook hierillegaal was afgetapt.
Bij de growshop is beslag gelegd op vier voertuigen; twee personenautos (BMW en Mercedes), een grote bedrijfsbus en een kleinere bedrijfsauto.
Daarnaast werden op andere locaties nog twee autos in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op een groot geldbedrag dat in de growshop is aangetroffen. In het kader van de nieuwe drugswetgeving, waarbij voorbereidingshandelingen om softdrugs te telen strafbaar wordt gesteld is de complete inventaris van de growshop in beslag genomen. In de woning werd eveneens een groot geldbedrag aangetroffen en in beslag genomen.
Misdaad mag niet lonen! Daarom doet de overheid er alles aan om crimineel vermogen af te pakken. Met het afgepakte vermogencompenseren we waar nodig eerst de slachtoffers. Wat overblijft, vloeit naar de staatskas. Door status(symbolen) af te pakken van de crimineel, tonen we dat misdaad niet loont.
Hennepkwekerijen brengen grote veiligheidsrisicos met zich mee voor de omgeving. Jaarlijks ontstaan bij het kweken van hennep branden door kortsluiting of oververhitting. Ook ontstaat er overlast door waterlekkage, stank en schimmelvorming. Vaak wordt de stroom illegaal afgetapt en worden de inkomsten uit de verkoop van hennep verzwegen.
Door de hoge opbrengsten van hennep bestaat het gevaar van vermenging van onder- en bovenwereld van de Nederlandse samenleving. Dit heet ondermijning. Illegale activiteiten zoals hennep kweken, zijn niet uitvoerbaar zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financin, vergunningen en huisvesting. Mede hierdoor is het optreden van de politie gericht op het afpakken van (al dan niet financile) middelen verkregen uit dit soort criminele activiteiten.