Putten - Bedenk goed voor wie u open doet!
De politie in Putten heeft op woensdag 14 januari tijdens een koffieochtend voor senioren in het gebouw van Stichting Welzijn Putten aan de Harderwijkerstraat voorlichting gegeven en de sticker Bedenk goed voor wie u open doet! uitgedeeld om ouderen te attenderen op allerlei babbeltrucs waarmee geld of sieraden afhandig worden gemaakt. Later hebben de agenten ook nog een ronde gemaakt op de weekmarkt en diverse bejaardentehuizen bezocht om hun actie te promoten.
Wekelijks raken vooral ouderen gedupeerd door mannen of vrouwen die met allerlei smoesjes aan de deur komen en zich naar binnen kletsen. De ene keer is men een medewerker van een nutsbedrijf die een lekkage komt controleren of iemand van een bank die een pasje komt omwisselen. Een andere keer gaat het om jonge vrouwen die vragen over de oorlog willen stellen voor een scriptie. Soms heeft men een jack aan dat lijkt op de kleding van het nutsbedrijf en veelal weet men zich met een vlotte babbel naar binnen te praten.
Wanneer de betrokkene weg is blijkt vaak dat er geld of sieraden zijn verdwenen. Soms ook sieraden waar men erg aan gehecht is. Om teleurstellingen te voorkomen plaatst de politie regelmatig persberichten om op deze babbeltrucs te wijzen, maar met deze preventieactie wil de politie extra aandacht voor het onderwerp krijgen.
De politie vraagt familieleden of zorgverleners om dit onderwerp regelmatig onder de aandacht van ouderen te brengen. Soms blijkt men al gedupeerd te zijn en heeft men uit schaamte niets gezegd. De politie heeft er baat bij om zo veel mogelijk informatie te krijgen om deze laffe vorm van criminaliteit aan te pakken.
Wanneer men iemand aan de deur niet vertrouwt, bel dan 0900-8844. Wanneer men slachtoffer is geworden van een babbeltruc bel dan 112. Het is belangrijk dat de politie snel zoveel mogelijk informatie over de verdachte(n) krijgt voor haar onderzoek.
De politie adviseert om altijd aangifte te doen. Wanneer men niet met internet kan omgaan of deze apparatuur niet heeft, neem dan toch contact op. De politie komt dan bij u langs.
Met onderstaande tips kan men een babbeltruc mogelijk voorkomen.
1.
Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet Bel dan 112.
2.
Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
3.
Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.
4.
Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.
5.
Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met zn tween. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
6.
Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.
7.
Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.
8.
Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken.