Hof van Twente - Witte voetjes tegen woninginbraken
De politie heeft vrijdag 12 en maandag 15 december in Goor, Delden en Markelo een actie tegen woninginbraken gehouden. Politieagenten gingen de wijk in en lieten zogenaamde witte voetjes achter op plekken waar ramen of deuren niet waren afgesloten en waar bewoners niet thuis waren.
Resultaten Tijdens de controles werden woningen en schuurtjes gecontroleerd op inbraakgevoeligheid. Hierbij bleek regelmatig, dat men woningen niet goed had afgesloten. Ramen stonden open en deuren waren niet afgesloten. Bij een aantal woningen belden de agenten aan om de bewoners op het inbraakrisico te wijzen en preventietips te geven.
Goor Op 12 december zijn overdag de straten, Frans Halsstraat, Rubenstraat, Rembrandtlaan, Dacostastraat, Gorterstraat, Peter Langendijkstraat, Vermeerstraat, Meeuwenstraat en Zwaluwstraat gecontroleerd. Bij vijf bewoners is een wit voetje achtergelaten omdat vooral schuurdeuren en poorten niet waren afgesloten terwijl de bewoners niet thuis waren. Met acht bewoners is een adviserend gesprek gevoerd.
Markelo Op 15 december zijn de Molenstraat, Spoorstraat en Schoolstraat gecontroleerd. Bij twee bewoners is een wit voetje achtergelaten. Met vier bewoners is een gesprek geweest. Wat opviel is de alertheid van de bewoners en de zorg voor elkaar.
Delden Diezelfde dag is aan het eind van de middag gecontroleerd aan de Bernardstraat, Dr. Gewinstraat, Irenestraat, De Kamille en Speenkruid. Met drie bewoners is een gesprek gevoerd en op n adres is een wit voetje achtergelaten. Alle reacties van bewoners die in de Hof van Twente gecontroleerd zijn waren positief.
Witte voetjes De witte voetjesactie confronteert bewoners met hun eigen gedrag en de risicos daarvan. Tijdens de bezoekactie nemen agenten papieren voetafdrukken mee en leggen die via open deuren, ramen en schuifpuien in huizen en schuurtjes met de tekst Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn Als blijkt dat woningen niet goed zijn afgesloten, krijgt de bewoner naast het witte voetje ook preventieadviezen en wordt uitgelegd wat het doel van de actie is.
Donkere dagen De ervaring leert dat met het verzetten van de klok het aantal inbraken en insluipingen toeneemt. Om die trend te keren is de politie het Donkere Dagen Offensief gestart. Onderdeel van het Donkere Dagen Offensief is de Witte Voetjesactie die in verschillende gemeenten in Overijssel en Gelderland plaats vindt, vaak samen met gemeenten.
Tijdstippen Veel inbraken vinden plaats tussen het eind van de middag en begin van de avond. Veel mensen eten standaard rond dat tijdstip. Als er in een woning rond die tijd geen licht brand, wijst dat vaak op de afwezigheid van de bewoners. Een dief kan op dat moment zijn slag slaan. Bij afwezigheid rond dit moment van de dag is het verstandig om verlichting met een tijdschakelaar in te stellen.
Enkele andere tips: Maak gebruik van goed hang- en sluitwerk Sluit s nachts ramen en deuren. Inbrekers of insluipers hebben maar weinig ruimte nodig om binnen te komen. Kijk dus ook uit met een open bovenlicht. Toch een raampje open Zet dan alleen het raam open waar een inbreker niet bij kan of een raam wat is voorzien van een goedkeurde barrirestang of rek. Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur in het slot zitten. Zorg voor goede buitenverlichting Probeer hagen dusdanig te snoeien dat buurtgenoten de woning in de gaten kunnen houden. Meer tips vindt u op internet op bijvoorbeeld www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak of www.politiekeurmerk.nl